illiolajok
Mindennapok

Mik azok az illóolajok és valóban működnek?

Az illóolajok növényekből származó vegyületek. Az olajok megragadják a növény aromáját és ízét, más néven a növény „lényegét”. Az egyedülálló aromás vegyületek mindegyik illóolajnak jellegzetes esszenciát adnak.

Az illóolajokat desztillációval (gőzzel és / vagy vízzel) vagy mechanikus módszerekkel, például hidegen sajtolással nyerik. Az aromás vegyi anyagok kivonása után egy alapolajjal kombinálva készen áll a felhasználásra.

Az olajok előállításának módja azért fontos, mert a kémiai eljárásokkal nyert fontos illóolajok nem tekinthetők valódi illóolajoknak.

Hogyan működnek az illóolajok?

Az illóolajokat leggyakrabban aromaterápiában használják. Belélegzik az orron vagy a szájon keresztül, vagy a bőrbe dörzsölik. Néha lenyelhetők, bár ez a megközelítés nem mindig biztonságos és nem ajánlott. Az illóolajokban található vegyi anyagok sokféle módon kölcsönhatásba léphetnek a testeddel. Amikor illóolajat viszünk fel a bőrre, a növényi vegyszerek felszívódnak. Úgy gondolják, hogy egyes módszerek javíthatják a felszívódást, például a test különböző részeinek felmelegedése. Ezen a területen azonban hiányoznak a kutatások.

Az illóolajok aromájának belégzése stimulálhatja a limbikus rendszer azon területeit, amelyek az agy részét képezik. Szerepet játszik az érzelmekben, a viselkedésben, a szaglásban és a hosszú távú memóriában. Érdekes módon a limbikus rendszer erősen részt vesz az emlékek kialakításában. Ez részben megmagyarázhatja, hogy az ismerős szagok miért idézhetnek elő emlékeket vagy érzelmeket.

A limbikus rendszer bizonyos öntudatlan élettani funkciók, például a légzés, a pulzusszám és a vérnyomás szabályozásában is szerepet játszik. Vannak, akik azt állítják, hogy az illóolajok ilyen módon fizikai hatással lehetnek a szervezetre. Azonban nincs hivatalos tanulmány ebben a témában.

Népszerű illóolajok

Több mint 90 féle illóolaj létezik, mindegyiknek megvan a maga egyedi illata és lehetséges egészségügyi előnyei. Íme a 10 legnépszerűbb illóolajok listája és azok egészségügyi előnyei:

  • Menta: Az energia növelésére és az emésztés segítésére szolgál.
  • Levendula: A stressz enyhítésére szolgál.
  • Szantálfa: Az idegek megnyugtatására és a koncentrációra szolgál.
  • Bergamott: A stressz csökkentésére és a bőrbetegségek, például az ekcéma javítására szolgál.
  • Rózsa: A hangulat javítására és a szorongás csökkentésére szolgál.
  • Kamilla: A hangulat és a pihenés javítására szolgál.
  • Ylang-ylang: fejfájás, hányinger és bőrbetegségek kezelésére használják.
  • Teafa: A fertőzések leküzdésére és az immunitás erősítésére szolgál.
  • Jázmin: A depresszió enyhítésére, a szülés és a libidó támogatására szolgál.
  • Citrom: Emésztés, hangulat, fejfájás és így tovább.

Biztonság és mellékhatások

Az, hogy valami természetes, még nem jelenti azt, hogy biztonságos. A növények és növényi termékek sok bioaktív vegyületet tartalmaznak, amelyek bizonyos esetekben károsak lehetnek az egészségre. Az illóolajok sem kivételek. Azonban egy illóolaj belélegzéséhez vagy egy alapolajjal való kombinálásához és a bőrre való felhordásához a legtöbb illóolaj biztonságosnak tekinthető.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük