Gasztro,  Tech

Érdekességek a nagykonyhák területéről

A nagykonyhák vagy más néven, ipari konyhák olyan helyek, ahol soha nem áll le az élet. Folyamatosan készülnek az újabbnál-újabb fogások, amelyekhez elő kell készíteni az alapanyagokat, időben fel kell tenni a hozzávalókat, és el kell végezni az előírt munkálatokat. Végül pedig el is kell mosogatni, ami a konyha méretétől függően akár napközben is állandó megoldandó feladatot jelent.

Egy ilyen élő helynek megvannak a maga érdekességei, melyet kívülállóként is mindenképpen érdemes megismerni.

Miért kell saválló asztal a nagykonyhákba?

Ha megnézünk egy ipari konyha webshop kínálatát, egyből megakadhat a szemünk egy terméktípuson, mely a saválló asztal nevet viseli. De miért kell egy nagykonyhába saválló dolog? Ott savakkal dolgoznak?

A válasz nagyon egyszerű, alapvetően nem dolgoznak savakkal, és igazából saválló asztalokra sincs szükség. Csupán annyi a megfejtés, hogy a hétköznapokban a rozsdamentes asztal kifejezés gyakran keveredik a saválló asztalokkal, így jó néhány helyen ezt az elnevezést használják a termékekre is.

Valójában azonban a rozsdamentes asztalok használatát előírások írják elő a nagykonyhákban, ezért ilyen berendezéseket kell beszerezni mindenkinek, aki ebben az üzletmenetben gondolkodik. Ezek az asztalok azonban csak nagyon minimálisan savállóak, ha egyáltalán, így a szó klasszikus értelemben nem lehet rajtuk savakkal dolgozni. De valójában erre egy ipari konyhában soha nincs is szükség.

Ipari olajsütőben főleg sült burgonya készül

Erről az állításról azért messziről látszik, hogy nincs teljesen rendben, hiszen csupán a sült burgonya elkészítéséhez eléggé luxus lenne egy külön berendezést tartani. Még akkor is, ha ipari mennyiségben fogy a konyhában ez a köret.

A valóság azonban az, hogy az ipari olajsütő gépek nagyon sokféle méretben és kivitelben készülnek, így mindenféle felhasználásra megvan az ideális modell. Ilyen gépekben készülhetnek például a rántott dolgok, a sült burgonya, a sült hagymakarikák, a lángos, a fánk, de még ezerféle más dolog is. Természetesen nem egyetlen gépet kell elképzelni, hanem a sokféle ipari olajsütő közül mindig azt kell választani, ami a legjobban illeszkedik a konyha céljaihoz.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük