Új park a bécsi Westbahnhof környékén

Aki a 2000-es évek elején járt Bécsben a Westbahnhof környékén, meglepő látvánnyal találkozhatott. A pályaudvar mellett futó Felberstraße-n ugyanis örömlányok kínálták a szolgálatatásaikat a leendő kuncsaftjaiknak. Az ott élők azonban megelégelték, hogy nap, mint nap a hölgyeket kellett kerülgetniük, ha munkába igyekeztek, vagy éppen hazafelé tartottak.

Indítványt fogalmaztak meg annak érdekében, hogy a város vezetése tiltólistára tegye ezt a tevékenységet. 2011-ben az erőfeszítéseiket siker koronázta, Bécsben ugyanis minden lakott területen illegálissá nyilvánították az éjszakai pillangók utcai ténykedéseit.

Zöld övezet a piroslámpás negyedből

A Felberstraße és környéke előtt most új lehetőségek nyílnak meg, hiszen a zöld aktivisták egy közösségi park felépítését tervezik a lakóövezetben. A park egyik ötletgazdája, Ulli Sima szerint az ott élő több, mint 21 000 embernek nagy szüksége van a minőségi kikapcsolódásra. A park ehhez nyújtana remek szórakozási és sportolási lehetőségeket. Ulli és a terv többi támogatója bízik abban, hogy az építkezés után az érintett kerületek az otthont kereső fiatalok és a turisták számára egyaránt vonzóvá válnak majd.

A klímabarát város megteremtése egyáltalán nem újkeletű gondolat. A zöld aktivisták már régóta szorgalmazzák az élhetőbb metropoliszok kialakítását világszerte. Bécsben a leendő parkhoz legközelebb eső kerületek lakossága rendszerint gyűléseket és fórumokat szervez, melyeken megvitatják, milyen formában képzelik el a zöldövezet felállítását.  Ezekre a megbeszélésekre szakembereket is meghívnak, akik azonnal reagálni tudnak a felmerülő kérdésekre.  November utolsó hetére pedig egy olyan sétát tartanak, amelynek során az érdeklődők együtt járhatják be a park helyszíneit.

Arra a kérdésre, hogy az építkezések érintenék-e a Westbahnhofot, a tervezők nemmel válaszoltak. A pályaudvar megmarad fontos közlekedési csomópontként. Abban azonban reménykednek, hogy a park idővel a helyi lakosokon túl, rengeteg turistát vonz majd, így a kerületek vendéglátó forgalma is megélénkülhet.