Tech

Hogyan válasszunk jó domain nevet?

Alaposan fontolja meg, hogy milyen domain név a legjobb az Ön számára. A domain név regisztrálása előtt győződjön meg a megengedett karakterekről és a domain név jogszerűségéről.

Új domain név regisztráció előtt érdemes alaposan átgondolni, hogy milyen nevet regisztráljunk magunknak. Leendő domain nevünk – annak végződésétől, pl. .hu vagy .sk függően – többféle követelménynek kell megfelelnie technikailag, valamint jogilag.

Új domain nevünk nem sértheti a más fél tulajdonában lévő védett nevet (pl. település név) vagy védjegyet. A leendő domainnév használók felelősek azért, hogy meggyőződjenek arról, hogy az általuk regisztrált domain név jogszerű. 

Nézzünk néhány technikai követelményt: Egy .hu domain név legalább 2, de legfeljebb 40 karakter hosszú lehet. Történelmi okokból célszerű elsődlegesen az alábbi karaktereket használni csak:

  • a-z betűk
  • számok 0-9
  • kötőjel (-)

Azonban ma már a magyar ábc ékezetes betűi is engedélyezettek: á é í ó ö ő ú ü ű. Viszont, nem célszerű csak az ékezetes verzióját megvenni egy domain névnek, mivel még mai is mindenki alapvetően ékezet nélkül írja be a böngészőbe azt, de célszerű lefoglalni az ékezetes és ékezet nélküli verziót is, nehogy másvalaki tegye meg ezt helyettünk.

Tippek egy jó domain névhez

A domain névnek egyértelműnek kell lennie, és a lehető legkevesebb technikai korlátozást kell tartalmaznia. Egy jó domain név:

  • nem sérti a más fél által már bejegyzett neveket vagy védjegyeket
  • nem téveszthető össze egy másik domain névvel. Egy másik névhez nagyon hasonló név félreértésekhez vezethet, adott esetben akár elutasításra is kerülhet
  • megfelel a cégnévnek, a kiegészítő cégnévnek vagy a védjegyének – ha van ilyenje
  • megkülönböztethető és tükrözi az Ön szolgáltatását vagy brandjét
  • különböző nyelveken kimondva és kiejtve is érthetően hangzik. Ha például az ű és ő betűket a és o betűkre cseréli, az megváltoztathatja a név jelentését valami másra.
  • szükség esetén e-mail címként is használható. Például a városiszennyvíztisztítótelep.hu domainnév túl bonyolult ahhoz, hogy a vezeteknev.keresztnev@városiszennyvíztisztítótelep.hu e-mail címként használható legyen.

Nagyon fontos, hogy ellenőrizzük ezeket a követelményeket, mivel akár elutasításra is kerülhet új domain regisztrációs igényünk.

Az aWh csapata bármikor készen áll segíteni a megfelelő domain név kiválasztásában és ellenőrzésében.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük