Mindennapok,  Világ

Láthatatlanná tevő fény

Ha valaki azt mondja fény, nekünk többnyire a látás jut eszünkbe, hiszen fény szükséges ahhoz, hogy lássunk. Úgy tűnik már ez a szinte alapvetőnek tűnő összefüggés sem olyan biztos és megdőlni látszik.

A láthatatlanná tevő fény

Holland és bécsi tudósok együttes erővel felfedezték az úgynevezett láthatatlanná tevő fényt. Ennek az új típusú fénynek a hullámai nem verődnek vissza a tárgyakról, hanem zavartalanul hatolnak át a rajtuk és haladnak tovább, így olyan, mintha a tárgyak ott sem lennének.

Szemünk azáltal érzékeli a körülöttünk lévő dolgokat, hogy azok visszaverik a fény sugarait és ezáltal az eljut szemünkbe, onnan az idegpályákon a jel eljut az agyunkba, ami dekódolja a kapott ingereket és egy összefüggő képpé konvertálja. Ez a folyamat, ennek az új típusú fénynek köszönhetően, már a legelején megtörik, így alapvetően sem a szemünk, sem az agyunk nem is kap semmilyen feldolgozandó ingert.

A rendkívüli fény felfedezéséhez rengeteg kísérletezésre és munkaórára volt szükség, mire megtalálták a tökéletes hullámhosszt, de vajon mire lehet ezt felhasználni? A kutatók nagyon nagy reményeket fűznek hozzá, hogy az új felfedezés korszerűsítheti az orvostudományt. Reményeik szerint az orvoslásban használt képalkotó berendezések korszerűsítésére és/vagy teljes kiváltására is sor kerülhet.

Nem elképzelhetetlen, hogy évek múlva ezt a technológiai vívmányt fogják alkalmazni egy röntgenkép elkészítéséhez, vagy akár a magzatokról készült ultrahangos felvételekhez. Persze ez a felfedezés még igen-igen kezdetleges és még nagyon gyerekcipőben jár. Nem tudni, hogy pontosan hogyan és mire lehet majd használni, de gondoljunk csak bele, hogy mi minden vár még ránk, amire ma még gondolni sem mernénk. Milyen felfedezéseket tartogat számunkra a távoli, vagy talán nem is annyira távoli jövő?

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük