Egészség,  Mindennapok

Mennyire megbízható az ellenanyag teszt?

Az immunrendszer által termelt antitestek fő szerepe, hogy megvédjék az emberi szervezetet a fenyegetésekkel szemben, amelyek többek között baktériumok vagy vírusok, jelen esetben a SARS-CoV-2. Jelenlétük a beteg vérében az egyik legfontosabb információ a fertőzésről. A koronavírus antitest gyorsteszt segítségével kideríthetjük, hogy átestünk-e már a koronavírus-fertőzésen, illetve kimutatja az ellenanyagokat az oltás vagy egy esetleges megbetegedés után. Vajon mennyire megbízhatóak ezek a tesztek? Nézzük!

Antitestek

A hatásmechanizmus miatt az antitestek öt osztályba sorolhatók: IgG, IgM, IgA, IgE és IgD. A SARS-CoV-2 fertőzés esetén az első három osztályba tartozó antitestek a legfontosabbak. Az IgG osztály a leginkább perzisztens antitestek csoportja, amelyek a fertőzés után sokáig az emberi szervezetben maradhatnak. Másrészt az IgM antitestek a leggyorsabbak az összes típus közül, és végül IgG antitestekkel helyettesítik őket. Az IgA osztály többek között a légutak rezisztenciájával van összefüggésben, ezért is olyan fontos a koronavírusos fertőzések esetén.

Ellenanyag teszt

A COVID-19 ellenanyagok (antitestek) szervezetben való jelenlétének meghatározására irányuló tesztek elvégzésével megállapítható, hogy a beteg már tünetmentesen átesett-e a betegségen (IgG késői ellenanyagok), vagy még mindig fertőzött-e (IgM korai ellenanyagok). Az antitest gyorsteszt eredménye tájékoztatja a pácienst a jelenlegi egészségi állapotáról és a betegség múltbeli történetéről. Fontos megjegyezni, hogy az IgM ellenanyagok jelenléte csak akkor jelenti az aktuális fertőzöttséget, amennyiben nem kaptuk meg a koronavírus elleni védőoltást, ellenkező esetben az IgM antitestek jelenléte a védőoltás hatásának tudható be.

Az IgM/IgG ellenanyag teszt megbízható információt prezentál a SARS-CoV-2 ellen termelődött ellenanyagokról, ráadásul nagyon jó ár-érték aránnyal rendelkezik. Az antitest gyorsteszt az eredményt 10-15 perc alatt kimutatja, használatához pedig csupán 1 csepp vér szükséges. A tesztelést ajánlott a fertőzés lefolyását követően, 14 nap után elvégezni. Rendeljen magas megbízhatóságú koronavírus antitest tesztet a Carbon Medical webáruházból 1 munkanapos szállítással!

Figyelem! A cikk nem számít orvosi tanácsnak, orvosi probléma esetén keressek fel háziorvosát, vagy forduljon a sürgősségi ellátáshoz!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük