Illóolajok – természetes kezelés megfázás és felső légúti fertőzések kezelésére

Az illóolajok természetes gyógymódok, amelyek segítenek leküzdeni a fertőzés tüneteit a megfázás, az influenza, a torokfájás és az orrfolyás időszakában. Azonban emlékeztetni kell arra, hogy a terápiás tulajdonságok természetes illóolajokkal rendelkeznek, nem illatosító olajokkal.

Az illóolajok tökéletesek az orrfolyással, nyálkahártya -torlódással és a felső légúti fertőzésekkel kapcsolatos tünetek és betegségek kezelésére. 

Terápiás hatásuk nagyrészt antibakteriális tulajdonságaiknak köszönhető.

A megfázás kezelésében a leghatékonyabb olajok a következők:

Eukaliptuszolaj – légúti fertőzések, például hörghurut, tüdőgyulladás, arcüreggyulladás, köhögés és orrfolyás kezelésére használják. Antibakteriális, gombaellenes és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik.

Kakukkfűolaj – elsősorban antiszeptikus és baktericid tulajdonságai miatt értékelik. Légúti fertőzések esetén kiváló köptető. Méregtelenítő hatása is van, eltávolítja a gyulladást. Erősíti az immunitást, a szívizmot, szabályozza a vérnyomást és hatással van a bőr állapotára.

Levendulaolaj – nyugtató, fájdalomcsillapító és antibakteriális hatású. Kiváló orvosság álmatlanság és krónikus stressz ellen. Küzd a migrén, a súlyos fejfájás ellen és fokozza a szellemi aktivitást. A levendulaolaj illata jótékony hatással van az egész idegrendszerre, szabályozza a szív munkáját és csökkenti a szorongás és depresszió szintjét. Az orvosok javasolják a levendulaolaj használatát légúti fertőzések esetén. 

Az aromaterápiát és az inhalációt elsősorban mindenféle torokfertőzés, köhögés, asztma, gégegyulladás, mandulagyulladás vagy hörghurut esetén alkalmazzák. A levendulaolaj megkönnyíti a köptetést és a légzést.

Fahéjolaj – leggyakrabban gombás betegséggel diagnosztizált betegek használják, például a szájüregben. Gombaellenes és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, és kiváló antioxidáns. 

Hatékonyan támogatja a felső légúti fertőzések, köhögés, rekedtség és orrfolyás elleni küzdelmet. Erősíti az immunitást. A szépség és a fiatalság elixírjének is tekintik.

Teafaolaj – a természetes teaolaj akár 90 vegyületet is tartalmaz, amelyek tulajdonságai baktericidek és gyulladáscsökkentők. Harcol a bőrfertőzések ellen, de nyugtató hatása is van – a teaolajjal történő masszázs csillapítja a megfázás és az influenza tüneteit. 

Kiváló antiszeptikus – tisztító, gombaölő és virucid hatású.

A teafaolaj használata hatékony fülfertőzések, különböző légúti fertőzések, krónikus migrén, arcüreggyulladás, szeméremajkak, szájüregi fertőzések, nemi szervek vagy húgyúti fertőzések esetén.

Érdemes megjegyezni, hogy a fertőzés tüneteinek enyhítése mellett az illóolajok (pl. Citromfű, levendula és narancs) segítenek nyugodtan elaludni – megfázás idején és így tovább.

* Ez a cikk csak információs célokat szolgál, és nem helyettesíti a szakorvos javaslatát.