A szem gyógyítása étrenddel

A látásunk az egyik legértékesebb érzékszervünk. Sajnos azonban rendkívül érzékeny a degeneratív betegségekre a statisztikák szerint kiemelkedő pénzösszeget költ a társadalom a negyven év felettiek szürkehályog kezeléseire.

A felnőtt lakosság mintegy 75 százaléka számára szükséges egyfajta korrekciós lencse viselése, főleg szemüveget viselnek a látáskorrekcióra szoruló emberek, de a kontaktlencse is jelentős mértékben elterjedt. A lakosság mintegy harmada rövidlátásban szenved.

Miközben a szívtranszplantáció korában élünk, nem létezik jelenleg olyan technológia, amely a látásunk megőrzését lehetővé tenné. Sokan beszélnek az egészséges táplálkozásról, de kimondottan a látásra vonatkozó preventív diéta kidolgozásáról még nem tudunk.

De az bizonyos, hogy néhány étel fogyasztása bizonyítottan közvetlen hatással bír a szem egészségére és a látás megőrzésére.

Az alábbiakban tekintsünk át öt olyan élelmiszert, ami a degeneratív látásproblémákra jótékony hatással rendelkezik:

1. Tojássárgája

Időskori makula degeneráció (AMD) a vezető oka a látás elvesztésének. Ez leginkább a 65 év feletti embereket érintő probléma. A tojás sárgája segíthet lassítani ezt a folyamatot. Bizonyos degeneratív folyamatok befolyásolhatják a sárgafoltot – egy kis terület az a szem hátsó részében – ami később károsítja a látást.

A tojássárgája tartalmaz luteint,amely egy sárga pigmentált antioxidáns. A lutein és a hasonló vegyület úgynevezett zeaxantin szelektíven halmozódik fel a retina makula részében, semlegesíti a szabadgyököket, és egyfajta kék-fény szűrőként viselkedik.

Egyes szakértők szerint szükségünk van körülbelül 6 mg napi mennyiségre ebből az antioxidánsból. Egy tojássárgája mintegy 0,25 mg luteint tartalmaz, és még többet, ha nyersen fogyasztjuk. 

A tojássárgájában lévő luteint sokkal könnyebben tudja hasznosítani szervezetünk, mint ahogy a gyümölcsökben és zöldségekben előfordul. Az olíva vagy kókuszolaj fokozza a lutein felszívódását.

2. Spenót

Ez a finom, zöld leveles zöldség szintén sok luteint tartalmaz, ezért a szem számára nagyon hasznos a fogyasztása. Nyersen a legjobb, mivel közismert hogy melegítéssel néhány antioxidáns kárt szenved.

A makulában a lutein és a zeaxantin csökkenti az AMD kialakulásának kockázatát, és lehet, hogy szintén szerepet játszanak a korral járó szürkehályog kialakulásának késleltetésében is. A sok karotinoid közül a lutein és a zeaxantin az, ami megtalálható a szemlencsében.

A brokkoli, a római saláta, a borsó, a kelbimbó, a cukkini és a kelkáposzta is tartalmaz nagy mennyiségben luteint.

3. Sárgarépa

A sárgarépa nem tudja visszafordítani a rossz látást, azonban javíthatja teljes szem egészségét. Sárgarépa tartalmaz luteint és a béta-karotint, amit a szervezetünk A-vitaminná alakít át, ezzel a hasznos tápanyagot biztosítva a szemünk egészségének. 

Az A-vitamin egy fontos tápanyag, a fejlődő országokban ennek hiánya a vakság fő oka.

Narancs színű ételek, mint a mangó, tök, sárgabarack, édes burgonya és a sárgadinnye is tartalmaz béta-karotint.

4. Mandula

Ez az E-vitaminban gazdag csonthéjas termés bizonyítottan lassítja a makula degenerációs folyamatokat, és naponta egy marékkal elfogyasztva a napi adag felét biztosíthatjuk. A mandula emellett tartalmaz egy rákellenes alkotóelemet is az amigdalint, más néven B17-vitamint.

A mandula az általános közérzet javításában is fontos szerepet tölt be. Hozzájárul a fogyáshoz, segít a koleszterinszint csökkentésében, megelőzni a szívbetegségeket számos más előnyök mellett.

5. Áfonya

Egyes vélemények szerint az áfonya a legegészségesebb étel a világon. A ragyogó kék héja tartalmaz antocianinokat, mely egy erős antioxidáns csoport, ezáltal szervezetünket többszörös védelemmel látják el. Az áfonya fogyasztása segít megvédeni a retinát a nem kívánt napfénytől és az oxigén okozta károktól.