A WC szerelés nem egyszerű mutatvány

Nem is tudjuk elképzelni, hogy mi minden bezavarhat abba, hogy a WC tartályunk rendesen tudjon működni. A WC tartály szerelés nem egyszerű mutatvány, de vannak olyan esetek, amikor mi is nekifoghatunk.

Olyan hibák is előfordulhatnak, melyekkel nem tudunk mit kezdeni, ilyen például, ha már egy régebbi társasházban élünk, ott előfordulhat, hogy már nem megfelelő a víznyomás, ezért nem működik rendesen a WC.

Az úszó szerepe

A tartályban található az úgy nevezett úszó, melynek az a szerepe, hogy a tartály méretéhez igazodva szabályozza az oda befolyó vizet. Ha a víz elérte a megfelelő szintet, akkor az úszó felemelkedésével egyidejűleg elzáródik a bejövő víz útja. Az úszó, vagy másképp a jakabszelep meghibásodása is okozhat gondot. Előfordul, hogy valami gátolja a mozgását. Vagy beszorul, vagy valamilyen egyéb ok miatt mozgásképtelenné válik. Ezt úgy tudjuk javítani, ha belenézünk a tartályba, és megszüntetjük az elakadást.

A nyomógomb

A mai modern WC-k már nem lánccal működnek, nem azt kell meghúzni, hogy folyjon a víz, hanem az úgy nevezett nyomógombot kell megnyomni, mely általában a tartály tetején vagy oldalán található. Amennyiben ezt nem tudjuk megfelelően lenyomni, akkor valószínűleg a gombból letört egy darab. Ezt a hibát nem biztos, hogy mi tudjuk orvosolni, ezért a WC tartály javítás a szakemberre marad.

Ha folyamatosan folyik a víz

Gyakori tünet, hogy a víz megállíthatatlanul, folyamatosan csöpög, majd ez a csöpögés átmegy folydogálásba. Ez nemcsak azért kellemetlen, mert zavaró ennek a hangja, hanem azért is, mert így pazaroljuk a drága vizet. Sajnos amúgy is nagyon sokat fogyasztunk feleslegesen, legalább erre figyeljünk oda, és fogjunk neki a WC tartály javításának.

Ez a tünet általában annak a jele, hogy a szelep nem tud lezárni valami ok miatt. Tehát legelőször ezt kell ellenőrizni. De az is lehet, hogy a leeresztő szelep tömítése ment tönkre.

Bármelyik tömítés is a ludas, a megoldás egyszerű, ki kell őket cserélni.

Ha nem sikerül

Ha mindent megpróbáltunk, és megáll a tudomány, akkor nincs más hátra, szakembert kell hívni, hogy a WC tartály javítás megoldott legyen.