fehér fogak
Egészség,  Mindennapok

11 módja annak, hogy megőrizd a fogaid egészségét

Vigyázz a fogaidra

Az egészséges fogak eléréséhez egy életen át tartó gondoskodásra van szükség. Még ha azt is mondták, hogy szépek a fogaid, akkor is elengedhetetlen, hogy minden nap megtedd a megfelelő lépéseket a fogak ápolása és a problémák megelőzése érdekében. Ez magában foglalja a megfelelő szájápolási termékek beszerzését, valamint azt, hogy figyelj a napi szokásaidra és rendszeresen konzultálj egy fogorvossal vagy egy dentálhigiénikus szakemberrel.

1. Ne feküdj le fogmosás nélkül

Nem titok, hogy az általános ajánlás szerint naponta legalább kétszer kell fogat mosni. Mégis sokan továbbra is elhanyagolják az éjszakai fogmosást. Pedig a lefekvés előtti fogmosás megszabadít a napközben felhalmozódott baktériumoktól és lepedéktől.

2. Megfelelő fogmosás

A fogmosás módja ugyanolyan fontos – valójában a rossz fogmosás majdnem olyan rossz, mintha egyáltalán nem mosnál fogat. Szánj rá időt, a fogkefét gyengéd, körkörös mozdulatokkal mozgatva távolítsd el a lepedéket. Az eltávolítatlan lepedék megkeményedhet, ami fogkő-lerakódáshoz és ínygyulladáshoz (korai ínybetegség) vezethet. Ha a fogínygulladásról szeretnél többet is megtudni ill. hogy hogyan kezelhető, olvasd el a fogínygulladás okai, tünetei, következményei, kezelése c. cikket ide kattintva.

3. Ne hanyagold el a nyelvedet

A plakk a nyelveden is felhalmozódhat. Ez nem csak rossz szájszagot eredményezhet, hanem más szájüregi problémákhoz is vezethet. Óvatosan mosd meg a nyelvedet minden alkalommal, amikor fogat mosol.

4. Használj fluoridos fogkrémet

Ha fogkrémről van szó, a fogfehérítő erőnél és az ízeknél sokkal fontosabb elemekre kell figyelned. Bármelyik változatot is választod, győződj meg róla, hogy tartalmaz fluoridot.

Bár a fluoridot azok vizsgálják, akik aggódnak amiatt, hogy milyen hatással van az egészség más területeire, ez az anyag továbbra is a szájhigiénia egyik alapköve. Ennek oka, hogy a fluorid a fogszuvasodás elleni vezető védekezés. Úgy működik, hogy felveszi a harcot a fogszuvasodáshoz vezető baktériumokkal, valamint védőgátat képez a fogak számára.

5. Kezeld a fogselymet ugyanolyan fontosként, mint a fogmosást

Sokan, akik rendszeresen mosnak fogat, elhanyagolják a fogselymet. A fogselyem nem csak arra való, hogy kiszedd a fogaid közé beszoruló apró ételdarabokat, hanem ez valójában egy módja annak, hogy stimuláljuk az ínyt, csökkentsük a lepedéket, és segítsünk csökkenteni a gyulladást a területen.

A napi egyszeri fogselyem használata általában elegendő ahhoz, hogy ezeket az előnyöket élvezhessük.

6. Ne hagyd, hogy a fogselyemmel kapcsolatos nehézségek megállítsanak.

A fogselyem használata nehéz lehet nem csak elsőre, különösen a kisgyermekek és az ízületi gyulladásban szenvedő idősebb felnőttek számára. Ahelyett, hogy feladnád, keress olyan eszközöket, amelyek segíthetnek a fogselymezésben. A drogériában kapható, használatra kész fogselymezők sokat segíthetnek.

7. Fontold meg a szájvíz használatát

A reklámok szerint a szájvíz szükségesnek tűnik a jó szájhigiéniához, de sokan kihagyják, mert nem tudják, hogyan működik. A profi dentálhigiénikus szerint a szájvíz háromféleképpen segít: Csökkenti a sav mennyiségét a szájban, megtisztítja a nehezen mosható területeket az ínyben és környékén, és újra mineralizálja a fogakat. A szájvizek hasznos kiegészítő eszközként segítenek egyensúlyba hozni a dolgokat. Úgy gondolom, hogy a gyermekek és az idősek esetében, ahol a fogmosás és a fogselyem használata nem feltétlenül ideális módon történik, a szájvíz különösen hasznos.”

Kérdezd meg fogorvosodat a konkrét szájvízzel kapcsolatos ajánlásokról. Bizonyos márkák a legjobbak a gyermekek és az érzékeny fogúak számára. Kapható receptre kapható szájvíz is. Mivel elég sokféle szájvíz kapható, így nem érdemes magunknak kísérletezni, egyszerűbb megkérdezni a dentálhigiénikust vagy akár a fogorvost, hogy ő mit ajánl.

8. Igyál több vizet

A víz továbbra is a legjobb ital az általános egészséged – beleértve a szájüregi egészséget is – szempontjából. Szintén ökölszabályként a szakember azt javasolja, hogy minden étkezés után igyál vizet. Ez segíthet kimosni a ragadós és savas ételek és italok néhány negatív hatását a fogmosások között.

9. Egyél ropogós gyümölcsöket és zöldségeket

A készételek kényelmesek, de talán nem annyira, ha a fogaidról van szó. A friss, ropogós termékek fogyasztása nemcsak több egészséges rostot tartalmaz, de a fogaid számára is a legjobb választás. „Azt mondom a szülőknek, hogy már fiatalabb korban szoktassák rá a gyerekeket a nehezebben fogyasztható és rágható ételekre” – mondja a Dental Salon szakembere. „Tehát próbálják meg elkerülni a túlságosan pépes, feldolgozott dolgokat, ne vágják apró darabokra a dolgokat, és késztessék munkára az állkapcsukat!”

10. Korlátozd a cukros és savas ételeket

A cukor végső soron savakká alakul át a szájban, ami aztán erodálhatja a fogak zománcát. Ezek a savak vezetnek a szuvasodáshoz. A savas gyümölcsök, teák és a kávé szintén koptathatják a fogzománcot. Bár nem feltétlenül kell teljesen kerülnie az ilyen ételeket, nem árt, ha odafigyelsz ezekre. Érdemes bejelentkezni egy fogzománcvédő kezelésre, ezzel irtó sokat tehetsz az egészséges fogaidért!

11. Évente legalább kétszer keresd fel a fogorvosodat vagy a dentálhigiénikusodat

A saját mindennapi szokásaid döntő fontosságúak az általános szájhigiéniád szempontjából. Mégis, még a legszorgalmasabb fogmosóknak és fogselymezőknek is rendszeresen el kell menniük fogorvoshoz. Legalább évente kétszer keresd fel fogorvosodat tisztítás és ellenőrzés céljából. A fogorvos nem csak a fogkövet tudja eltávolítani és a szuvas fogakat megkeresni, de képes lesz észrevenni a lehetséges problémákat is, és kezelési megoldásokat kínálni. A korábban észrevett problémát még gyorsabban, olcsóbban lehet kezelni és azt sem elhanyagolható szempont, hogy így megelőzhetőek a durva fog- és ínyfájdalmak is. Ha már akkor kérünk időpontot, mikor belobbant a gyulladás, az régen rossz …

Szóval ideje félretenni a szégyenlősködést és felvenni a kapcsolatot egy profi szakemberrel például a Dental Salon weboldalán.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük