Légnedvesítők egészségügyi előnyei

légnedvesítő

A légnedvesítő hasznos eszköz, amely növeli a páratartalmat azokban a helyiségekben, ahol tartózkodunk. Ennek köszönhetően javulhat az alvás kényelme és a mindennapi működés. Ennek köszönhetően megszabadulhatunk a száraz bőrtől sőt a horkolást is minimalizálhatjuk.

Hogyan működik a légnedvesítő?

A fűtési szezonban, ősszel, télen és kora tavasszal, amikor a házakat radiátorokkal látják el, a helyiségekben gyakran túl száraz lesz a levegő.

A túl száraz (és túl nedves) levegő nem tesz jót egészségünknek – légzési problémákat okoz, túlságosan kiszárítja a bőrt, sőt hozzájárul a légzőrendszerrel kapcsolatos problémákhoz és az immunitás csökkenéséhez. A hálószobában a száraz levegő gyakran a rossz alvásminőség vagy akár az álmatlanság oka.

Hogyan biztosítható az ideális páratartalom a szobában?

A páratartalom a levegőben lévő vízgőz mennyisége. A nedvesség mennyisége az évszaktól, az időjárástól és a lakóhelytől függ. A páratartalom általában nyáron magasabb, a téli hónapokban alacsonyabb. Az otthoni ideális páratartalomnak 30% és 50% között kell lennie.

A túl alacsony vagy túl magas páratartalom különféle problémákat okozhat:

  • az alacsony páratartalom száraz bőrt okozhat, irritálhatja az orrjáratokat és a torkot, és viszkethet a sze .
  • a magas páratartalom eltömítheti otthonát, és kondenzációt okozhat a falakon, a padlón és más felületeken, káros baktériumok, atkák és penész növekedését okozva. Ezek az allergének légzési problémákat okozhatnak, allergiát és asztma súlyosbodást válthatnak ki.

Hogyan kell helyesen mérni a beltéri páratartalmat?

A legjobb módja annak, hogy ellenőrizze a páratartalmat otthonában, hogy egy páratartalom mérő készüléket vásárol. Ez egy olyan készülék, amely hőmérőnek tűnik, de méri a levegőben lévő nedvesség mennyiségét.

A higrométereket a boltokban lehet megvásárolni szerszámokkal és háztartási készülékekkel. Párásító vásárlásakor vegye fontolóra a beépített nedvességmérővel ellátott párásító vásárlását, ez lehetővé teszi a páratartalom folyamatos figyelemmel kísérését.

Légnedvesítők – asztma és allergiák ellen

Ha Önnek vagy gyermekének asztmája vagy allergiája van, a párásító használata előtt beszéljen orvosával.

A megnövekedett páratartalom megkönnyítheti a légzést az asztmában vagy allergiában szenvedő gyermekek és felnőttek számára, különösen légúti fertőzések, például nátha vagy hörghurut esetén.

A magasabb páratartalmú levegő belélegzése az egyik módja az allergia kellemetlenségeinek és tüneteinek enyhítésére. Például az allergiás nátha gyakran orrdugulást, irritációt és az orr finom szöveteinek gyulladását jelenti.

Ezen szövetek gyulladásának csökkentésével gyors enyhülést nyújthat. Ez lehetővé teszi, hogy a megnedvesedett orrszövetek kifújják az irritáló anyagokat és az allergéneket az orrüregből, csökkentve ezzel az allergiás tüneteket.

Légnedvesítő – csökkenti a horkolást

A levegőben lévő nedvesség mennyiségének növelésével minimalizálható az éjszakai horkolás: Ha a helyiség levegője száraz, a légutakat nem optimálisan nedvesítik meg, és horkolás léphet fel.

A légnedvesítő használata lefekvéskor és éjszaka is enyhítheti a horkolást, ezáltal az alvás kényelmét és minőségét.

Légnedvesítő – a száraz bőr, a haj és a körmök orvossága

Az őszi és téli időszakban sokan észreveszik a bőr, a haj és a köröm szárazságát. Az ebben az időszakban működő fűtőberendezések száraz levegőt hoznak létre otthon és a munkahelyen egyaránt, ami a bőr kiszáradását eredményezi.

A bőr kiszáradása mellett bőrpír, hámlás és viszketés is megjelenik. Ezenkívül a kinti hideg levegő fokozza a bőr kiszáradását. A légnedvesítő otthoni vagy munkahelyi használata csökkentheti a száraz és repedezett bőrt.

Légnedvesítő – előnyök az otthon számára

A légnedvesítő által biztosított megfelelő nedvesség egész otthonában hasznos lehet. Minden nedvességet kedvelő szobanövény élénkebbé válhat. A páratartalom hozzájárulhat a fali képek repedésének és a statikus elektromosság felhalmozódásának megakadályozásához is.

A párás levegő melegebb is lehet, mint a száraz, ami segíthet a téli hónapokban pénzt megtakarítani a közüzemi számlákon.

Légnedvesítő – baktériumok ellenőrző funkciója

Néhány párásító beépített baktérium szabályozó funkcióval rendelkezik. Ez lehetővé teszi a baktériumok felépülésének kockázatának megelőzését vagy csökkentését a víztartályban, vagy ahol nedvességet bocsát ki.