Mindennapok,  Világ

Bécs – A világ vezető élhető városa

Bécs, Ausztria fővárosa, hatalmas sikert aratott, és a „Monocle Életminőség Felmérése” szerint 2023-ban a világ legélhetőbb városa lett.

Bécs az első helyet foglalta el a brit „Monocle” hírmagazin rangsorában, elnyerve a legélhetőbb város címet 2023-ra. Ez a dicsőség az első alkalom, hogy az osztrák főváros vezeti a városi ranglistát, ezzel lekörözve a tavalyi győztest, Koppenhágát. A dobogó második és harmadik fokára 2023-ban Koppenhága és München állt. Érdekességként megemlíthető, hogy az elmúlt 16 évben egyetlen észak-amerikai város sem jutott fel a legjobb húsz közé. Az előző „Monocle” rangsorban Bécs a hetedik helyen állt.

A „Monocle Életminőség Felmérése” 2023-ban különböző tényezőket vizsgált, ideértve a biztonságot, az általános biztonságérzetet és a rendőrségbe vetett bizalmat. Az életvitellel kapcsolatos infláció, az éves bérleti díj emelkedése és a gyermekszegénység mértéke is releváns tényezőknek számítottak.

Az osztrák főváros más rangsorokban is vezető szerepet lát el

Bécs kiemelkedő helyezéseinek felsorolása nemzetközi felmérésekben:

2023: Az „Életminőség Felmérés” szerint a világ legélhetőbb városa. 2022: Az „Economist Intelligence Unit” (EIU) „Global Liveability Index”-ében első helyezett. 2022: Az International Congress and Convention Association (ICCA) rangsorának első helye. 2019: A Roland Berger „Smart City Stratégiai Index”-e szerint az első helyezett. 2019: A Mercer „Életminőség” tanulmányában az első helyezett. 2018: Az egyik legnagyobb LGBT utazási platform, a GayTravel.com „Legjobb nemzetközi utazási célpont 2017” címét elnyerte.

Ezek a magas helyezések tovább erősítik Bécs hírnevét, mint olyan várost, amely kiemelkedő életminőséget kínál. Gazdag kulturális öröksége, magas biztonsági színvonala és virágzó városi környezete révén Bécs továbbra is az ideális városként tündököl, amelyre más városok is felnézhetnek. A városban történő élet élvezetét kiemeli és egyedivé teszi a kivételes minőségű infrastruktúra és a lakosság magas szintű elégedettsége. Bécs valóban megérdemelten viseli a legélhetőbb város címét, és méltán büszkélkedhet a nemzetközi elismerésekkel.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük