Mindennapok,  Világ

Mentális betegség állhat a bécsi tragédia hátterében

Bécs Brigittenau kerületében, egy tragikus esemény során három fiatal nő vesztette életét az év elején. A február 23-án történt eset nagy megdöbbenést váltott ki, amikor egy 27 éves afgán menedékkérő megtámadta és megölte a három áldozatot egy stúdióban az Engerthstraße utcában.

A jelenlegi nyomozás során egy igazságügyi szakértő megállapította, hogy a gyanúsított súlyos mentális zavarban szenvedett a bűncselekmény elkövetésekor, ezért felmerült annak lehetősége, hogy elmegyógyintézetbe helyezik.

Mentális zavar okozta a támadást

A szakértői jelentés szerint a férfi paranoid skizofréniával küzd, amely súlyosan befolyásolta a viselkedését a támadás idején. Peter Hofmann, az ügy igazságügyi szakértője megállapította, hogy a férfi cselekedeteit mentális betegsége motiválta, amely miatt most inkább mint áldozat vesz részt a bírósági eljárásban, nem pedig mint vádlott.

Az ügy nagy figyelmet kapott, mivel a három áldozat mindegyike ázsiai származású nő volt, akiket a férfi egy késsel támadott meg. Az áldozatok súlyos sérüléseket szenvedtek, a vizsgálatok szerint több tucat szúrás érte őket.

A bűncselekmény részletei

A tragikus napon a gyanúsított több késsel érkezett a helyszínre, ahol először egy áldozatot 16 szúrással, majd egy másik nőt 20 szúrással támadott meg. A harmadik áldozat, a stúdió üzemeltetője, a fürdőszobába próbált menekülni, de őt is elérte a támadás: több mint 60 szúrást szenvedett el.

A férfi elmondása szerint egy vallási verset értelmezett félre, amely alapján azt hitte, harcolnia kell a képzelt ellenségekkel szemben. A tragédiát megelőzően Ausztriába érkezett 2021 végén, Bulgárián, Szerbián és Magyarországon keresztül. Útjának korábbi szakaszában egy menekültügyi dolgozóról azt hitte, hogy elvarázsolta, ami tovább súlyosbította mentális állapotát.

Közösségi és bírósági reakciók

A közösség és a bíróság reakciói vegyesek. Hofmann szakértő szerint a támadás egy ámokfutás volt, melynek célja a lehető legtöbb ember megölése rövid idő alatt. A tárgyalás időpontját még nem tűzték ki. A gyanúsított ügyvédje, Philipp Springer, reményét fejezte ki, hogy a skizofrénia kezelésének fejlődése esetleg lehetőséget adhat arra, hogy a férfi a jövőben visszatérhessen családjához Iránba.

A tragédia kapcsán több szervezet is megszólalt, köztük a StoP nevű erőszakmegelőzési csoport. Ők aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a bíróság áldozatként kezeli a férfit. Felvetették a kérdést, hogy egy több ember életét kioltó személy hogyan lehet felelőtlennek nyilvánítva, és figyelmeztettek arra, hogy ez az ítélet veszélyes precedenst teremthet a jövőre nézve.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük